Aquarium Forum
 


Menu
  · Tropical Fish Home
· Fish News
· Aquarium Forum
· Buy & Sell
· Calculators
· Equipment reviews
· Free Aquarium Ebook
· Feedback
· Link to us
· Photo gallery
· Plant species
· Tropica Plant DB
Tropical fish species
· By Common name
· By Scientific name
Tropical Marine fish
· By Common name
· By Scientific name

_________________
 
      
        Via paypal

  AC news is a part of
      Nature Blog Network

      Reef Aquarium Blog

Privacy & Ad Policy

Articles
  · African Cichlids
· Algae Control
· Aquarium Decoration
· Aquarium Resources
· Aquatic Plants
· Barb Fish
· Betta Fish
· Breeding Fish
· Catfish
· Central American Cichlids
· Cichlids
· Clownfish
· Corals
· Corydoras Catfish
· Discus Fish
· Dwarf Cichlids
· Fish Diseases
· Frogs and Turtles
· Goby Fish
· Goldfish
· Gourami
· Invertebrates
· Jellyfish
· Killiefish
· Lake Victoria Cichlids
· Livebearers
· Malawi Cichlids
· Marine Aquariums
· Marine Aquarium Fish
· Other Fish
· Pleco
· Predatory Fish
· Photography
· Pond Fish
· Responsible Fish Keeping
· Rainbow Fish
· Shark Fish
· South American Cichlids
· Tanganyika Cichlids
· Tetra Fish
· Tropical Fish Food
Results 1 to 9 of 9
  1. Default Cloudy Water, help!!


    0 Not allowed!
    Hello all I've been having issues with my tank having cloudy water and I've tried just about everything in the world to get rid of it but I can't. The cloudiness is whiteish in color, which typically indicative of a bacteria bloom but my parameters are perfect. The tank has been consistently cloudy for the better part of 2 months but there have been days during that time period where it was CRYSTAL clear for a few days and then went back to cloudy.

    About the tank, the tank is a moderately to heavily planted 33 gallon fluval studio aquarium with a fluval 205 canister filter DIY CO2 system and an air stone.

    Water parameters are as follows: temperature 82 Ferinheight, pH is around 6.8, 0 ammonia, 0 nitrite, and 0 nitrate.

    My current stock is a mated pair of angles, a mated pair of german blue rams, 6 harlequin rasboras, and 6 cory catfish.

    I have tried adding a UV sterilizer, adding pads to my filter for smaller particles, feeding less, and adding clarifier. None of which have had lasting results. The tank has been up and running for about a year and was cycled using media from a previous tank back in May of 2012.

    I've been considering replacing the filter with a fluval 306 canister as I know my 205 is technically too small but since I have perfect water parameters I have put off throwing $120 into the tank without knowing if it will help the problem. Any help or advice will be greatly appreciated.
    12 gallon- Freshwater planted tank
    55 gallon- Saltwater semi-reef tank

  2. #2

    Default


    0 Not allowed!
    The last time this happened to me, it was an algae bloom. The only difference I'm seeing here is that it only lasted 1 day for me. Hope you figure it out!
    130g: 4 Angelfish, 2 Roseline Sharks, 12 Conga Tetras, 5 Kuhli Loaches, 1 Otocinslus, 1 Corydora

  3. Default


    0 Not allowed!
    When did you cycle the tank?

    You are way under filtered for your current stocking (slightly overstocked IMO)-which can explain the repeat bacterial blooms.

    Add another 205/206 and you'll have the needed filtration.

    lastly,
    it could be what Mandy experienced with an algae bloom but for some reason it's white?

  4. Default


    0 Not allowed!
    Bacterial Bloom is the result a heterotrophic bacteria explosion in the tank due to too much organics/waste in the tank. Autotrophic bacteria do not consume organics, they primarily consume ammonia at a more efficient rate than heterotrophic bacteria. Do a large water change, like close to 75%.

    The reason you get a clear aquarium at times is because the amount of organics is reduced for that period of time and autotrophic bacteria outnumber the heterotrophic bacteria.

    What concerns me is the 0 nitrate reading, which tends to be the result of a loss of cycle in the tank. Are you testing with a freshwater liquid test kit?
    Last edited by Rocksor; 05-01-2013 at 04:42 AM.

  5. Default


    0 Not allowed!
    Agree with the others that you need more filtration.
    Additionally, if you have buried your airstone in the substrate, it will cause cloudy water
    30 g FW planted:corys, ABNP, blue angel, harleys, zebra danios, pair kribs, & nerite snails
    15 g FW planted: crown tail betta, neons, snails
    90 g FW semi planted: EBJD, congos, apple snails
    90 Gal Journal: http://www.aquaticcommunity.com/aqua...ad.php?t=93939
    Fishless cycling: http://www.aquaticcommunity.com/aqua...ead.php?t=5640
    Cycling with fish: http://www.aquaticcommunity.com/aqua...ad.php?t=36492

  6. #6

    Default


    0 Not allowed!
    I fought that same issue for a while and here is the few things I could think it is:

    1. Slightly underfiltered in a over stocked tank (the over stock is ok, just need some more filtration) - try this last as it is the biggest investment
    2. Air stone could be kicking up substrate like fishmommie said
    3. Any driftwood in the tank? I noticed mine tinted the water, and with the lights on it looked cloudy
    4. Nitrate's of 0 doesn't always mean loss of cycle, but I would keep an eye on it. My 55 always reads at 0 Nitrates b/c of heavy planting
    5. You could try adding Purigen in the filter. I added a small amount to my tank and the water is crystal clear

  7. Default


    0 Not allowed!
    If you want something cheaper than purigen, granulated activated carbon is the one to get but it only lasts 2-3 weeks. It still won't solve the long term problem of too much organics in the water column.

  8. #8

    Default


    0 Not allowed!
    I agree that the heavy planting is helping the TrAtes stay low but zero Trates are typically only seen in LIGHTLY stocked heavily planted tanks. As mentioned the overstocking is the root of the issue. [My 206 runs on a lightly stocked 20G.]

    Just a heads up - The degree of cover is obviously helping but... IF one of those angels decides the tank is 'mine' it won't be pretty because there will be nowhere for the rest of the stock to run. More filtration will help not alleviate this particular footprint issue in the long run.
    Gas mileage isn't everything OIIIIIIIO
    Lack of planning on your part does not constitute an emergency on my part.
    Why pretend there are no stupid questions? Actually, There are many stupid questions: "Should I drink this bleach?" Is just one example.
    Having said that, Just because it's a stupid question doesn't mean that it shouldn't be asked. It's better to know.

    A warm beer is better than a cold beer. Because nothing is better than a cold beer, and a warm beer is better than nothing.

  9. Default


    0 Not allowed!
    Tank was cycled back in May of 2012. I am using the API Liquid Test kit and it always shows 0 everything. The tank is more heavily planted than moderately (2 large amazon swords, one large water whysteria, two large anubus plants, one large mystery plant, one large stem type plant, and one small plant in the front) sorry I don't know much about plant species.

    There is driftwood in the tank but it isn't tinted a brownish color at all.

    I have added purigen and it didn't help.

    Airstone is not buried so thats a no go.

    And I have preformed large (about 75%) and they help but not in the long run.

    Currently I'm dosing with ferts to see if that helps if it is a algae bloom if that doesn't help I'll try upping the filtration to a fluval 306 (rated for 70 gallons)

    If it was a loss of the cycle wouldn't I be showing ammonia and nitrites from my test kit??
    12 gallon- Freshwater planted tank
    55 gallon- Saltwater semi-reef tank

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •