Aquarium Forum
 


Menu
  · Tropical Fish Home
· Fish News
· Aquarium Forum
· Buy & Sell
· Calculators
· Equipment reviews
· Free Aquarium Ebook
· Feedback
· Link to us
· Photo gallery
· Plant species
· Tropica Plant DB
Tropical fish species
· By Common name
· By Scientific name
Tropical Marine fish
· By Common name
· By Scientific name

_________________
 
      
        Via paypal

  AC news is a part of
      Nature Blog Network

      Reef Aquarium Blog

Privacy & Ad Policy

Articles
  · African Cichlids
· Algae Control
· Aquarium Decoration
· Aquarium Resources
· Aquatic Plants
· Barb Fish
· Betta Fish
· Breeding Fish
· Catfish
· Central American Cichlids
· Cichlids
· Clownfish
· Corals
· Corydoras Catfish
· Discus Fish
· Dwarf Cichlids
· Fish Diseases
· Frogs and Turtles
· Goby Fish
· Goldfish
· Gourami
· Invertebrates
· Jellyfish
· Killiefish
· Lake Victoria Cichlids
· Livebearers
· Malawi Cichlids
· Marine Aquariums
· Marine Aquarium Fish
· Other Fish
· Pleco
· Predatory Fish
· Photography
· Pond Fish
· Responsible Fish Keeping
· Rainbow Fish
· Shark Fish
· South American Cichlids
· Tanganyika Cichlids
· Tetra Fish
· Tropical Fish Food
Results 1 to 9 of 9

Hybrid View

  1. Exclamation Rookie mess. Help appreciated.


    0 Not allowed!
    DISCLAIMER: I am not blaming my LFS. It is not their job to be a repository of aquarium knowledge. Their job is to sell me things. I know this. I didn't do my research first and it's my fault. Now I am trying to fix things before I waste any more money/time. (No fish were harmed during my misadventure).

    I know this is a long post, but I am having a lot of trouble with my tank. Any help/advice will be much appreciated.
    This has happened over the span of almost 1 month.

    Set up

    Tank: 29 Gallon Freshwater
    Filter: Aquaclear 70 (Sponge, carbon, biomax)
    Substrate: Eco-Complete
    Conditioner: Seachem Prime
    Test Kit: API Master
    Heater: 100w
    Light: T8 24" 17 Watt Aqueon Full Spectrum bulb
    Oxygen: bubble wand buried under substrate w/5 gallon pump
    Plants: 2 Amazon swords, 1 Red Flame Sword, 2 unknown plants
    Decorations: 2 artificial logs, one small, one large



    Prologue

    I got my tank as a gift 1 month ago. I didn't know anything about aquariums and didn't do my homework first. The LFS sold me a starter kit (tank, heater, water conditioner, and an Aqueon 30). I was also sold a bottle of Tetra Safe Start, about 30 lbs of gravel, some artificial plants, and dip stick testers for the water. I went home that night and set everything up. I was assured by the LFS that I would be able to add fish right away and that "cycling stuff" was nonsense because the Safe Start would cycle for me. Much to my regret I listened.

    I added the Safe Start and tested my parameters. No ammonia, no nitrate, no nitrite. The sticks were inaccurate. The next day I bought 5 guppies at the recommendation of my LFS. I put the guppies in the tank. While researching their diet, I quickly discovered the necessity of cycling. After reading about fish-less cycling I decided that's what I was going to do, because I already had the fish. I was prepared to do daily water changes to keep the water safe for my new fishy friends.

    Weeks 1-2

    I learned that I needed to upgrade some of my equipment. I bought the API master kit. I tested my water with the new kit and discovered that my ammonia was .25 and nitrates were 10-20. 1 week went by. My daily water changes weren't effecting my parameters. I tested my tap water and learned that it contains about .25 ammonia and between 10-20 nitrate. I was literally doing water changes to remove the bad stuff while managing to put the bad stuff right back in.

    Upon the recommendation of the whole internet, I purchased Prime, you guys really love Prime. I learned that Prime is supposed to temporarily detoxify the ammonia, which would mean the ammonia is not harmful to the fish, and the bacteria can still consume it. After treating my water with this for a week or so (maybe a little more) I was still getting the same readings. 10-20 nitrate and .25 ammonia. My rationale in continuing the daily water changes, knowing that there was ammonia and nitrates, was that in removing the old water, I was removing the harmful ammonia (which at that point after 24-48 hours, had broken its bond with the prime, therefore meaning its toxic again) and diluting the nitrates.

    In between doing daily water changes to reduce toxins and getting no results, I discovered that every night when my timer would go off, it was turning off my filter. So, every night, whatever BB was built up during the day, was perishing (not to mention it wasn't oxygenating the water). I fixed the timer problem. I also learned that my filter, which only had activated carbon in it, was not ideal for a 29Gal. I upgraded.

    Still doing daily water changes to detoxify ammonia and to remove nitrates. Still seeing the same results. .25 ammo 10-20 nitrate 0 nitrite. My new filter arrived, so I bought another bottle of Safe Start, hoping to get things moving. I ran both filters consecutively for a bit, because I didn't want to ruin whatever BB I did manage to build on the Aqueon 30. A friend of mine donated some filter media (carbon). I sandwiched it in between the media in my Aquaclear 70. I hoped that since it was from an established tank, the BB would help consume the ammo and provide some relief for my fish. It didn't. I am guessing this is for one of two reasons. Either his media was out of water for too long OR the BB didn't really grow on the carbon.

    At this point I was starting to get really frustrated. I bought a lot of stuff that I ended up not needing. My water parameters were no better.

    Week 3-4

    A friend suggested planting the tank, because plants consume ammonia, nitrate, and nitrite. I went to the store and bought two bags of Eco-Complete and some plants. I did a substrate change (went surprisingly well) and planted the tank. I bought Seachem Floruish and Root Tabs to take care of the plants. I also picked up an Aqua Glo 20 watt, to help with plant growth. I haven't decided whether or not I am going to return it yet. Even though it has more watts, it doesn't light up my tank as brightly as my current bulb.

    Now

    Here we are a few days after the substrate change/planting. I have used three bottles of Safe Start (the beginning, when I replaced my filter, after the substrate change). I tested my water yesterday and my nitrates were so high they are almost red, while my ammonia shows no signs of lowering. I have since re-homed my guppies (alive and well) to a different friend with an established tank and some extra room.

    My tank only has the live plants, artificial logs, and Eco-Complete. I would like to start a fish-less cycle now so I can establish the best possible bio-filter before I try this again. I have read conflicting things about the fish-less cycle with plants. I don't want to buy more plants right now. I need help/advice from some of the experienced members here. What is the best way to salvage this mess? I wont be buying any more fish until my tank is fully cycled. Also I would really like to avoid buying anything else if possible (except pure ammonia). I have read the sticky on fish-less cycling and cycling with fish.

    How can I fix this, cycle my tank, and provide the best home for fish/plants with my current set-up?

  2. #2

    Default


    0 Not allowed!
    Fish less cycling with plants is just like normal fish less cycling, although plants may complicate things slitly by absorbing some amounts of ammonia, nitrite and nitrate themselves. I would like to point out though that if you are getting nitrate readings, then your fish in cycle is already complete or almost complete. Keep adding an ammonia source(in the absence of household ammonia fish food will do fine) and keep track of your test results. The fact that you are getting nitrates is a good sign, and if all other parameters are zero for a few days then I'd say it is safe consider the tank cycled.

  3. Default


    0 Not allowed!
    My ammonia reading has never decreased and I have been seeing nitrate readings since day 1. My tap water has nitrates in it.
    Last edited by Ickyvolnao; 04-15-2013 at 01:25 AM.

  4. #4

    Question tl/dnr


    0 Not allowed!
    Is there a 'relevant facts focused' condensed version available?
    Gas mileage isn't everything OIIIIIIIO
    Lack of planning on your part does not constitute an emergency on my part.
    Why pretend there are no stupid questions? Actually, There are many stupid questions: "Should I drink this bleach?" Is just one example.
    Having said that, Just because it's a stupid question doesn't mean that it shouldn't be asked. It's better to know.

    A warm beer is better than a cold beer. Because nothing is better than a cold beer, and a warm beer is better than nothing.

  5. #5

    Default


    0 Not allowed!
    whoops. in the case that your tap has nitrates then you aren't as close to cycled as once thought.
    what exactly is your procedure in cycling?

  6. Default


    0 Not allowed!
    I would continue the cycling without fish and just let the tank adjust itself naturally. Don't change the water, just top off. Keep the filters going, and don't clean them out at all. I would add a pinch of fish food in the tank to have a source of ammonia. After a week, do another test to see what the levels are like. If your levels are high, just wait another week.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •