Aquarium Forum
 


Menu
  · Tropical Fish Home
· Fish News
· Aquarium Forum
· Calculators
· Equipment reviews
· Free Aquarium Ebook
· Feedback
· Link to us
· Photo gallery
· Plant species
· Tropica Plant DB
Tropical fish species
· By Common name
· By Scientific name
Tropical Marine fish
· By Common name
· By Scientific name

_________________
 
      
        Via paypal



Articles
  · African Cichlids
· Algae Control
· Aquarium Decoration
· Aquarium Resources
· Aquatic Plants
· Barb Fish
· Betta Fish
· Breeding Fish
· Catfish
· Central American Cichlids
· Cichlids
· Clownfish
· Corals
· Corydoras Catfish
· Discus Fish
· Dwarf Cichlids
· Fish Diseases
· Frogs and Turtles
· Goby Fish
· Goldfish
· Gourami
· Invertebrates
· Jellyfish
· Killiefish
· Lake Victoria Cichlids
· Livebearers
· Malawi Cichlids
· Marine Aquariums
· Marine Aquarium Fish
· Other Fish
· Pleco
· Predatory Fish
· Photography
· Pond Fish
· Responsible Fish Keeping
· Rainbow Fish
· Shark Fish
· South American Cichlids
· Tanganyika Cichlids
· Tetra Fish
· Tropical Fish Food
Results 1 to 7 of 7
  1. #1

    Join Date
    May 2012
    Location
    Playa del Rey, CA
    Posts
    80

    Latest gifts & ribbons:

    Default Moving my 12-gal fluval edge tank w/ betta & rasboras


    0 Not allowed!
    I moving literally about 250'. I have an established tank with live plants, 1 male betta and 10 harlequin/lamb chop rasboras + 1 zebra snail. This is also my 1st tank (I started about 6-9 mo ago).

    I'm on the 3rd floor of a town house, and my new place is on the 2nd floor across the street. So I'm wondering if I can...
    -prepare fresh water for my tank in a bucket in my new home,
    -then turn off the filter in the fluval edge tank, drain half of it
    -bag the rasboras and betta (separately)
    --take out my three quartz rocks
    -get the movers to immediately walk the tank down two flights of stairs, roll it on a dolly across the street, then walk it up one more flight of stairs,
    -I'll immediately add already prepped fresh water + something appropriate for plants/bacteria, plus replace large quartz stones
    -- then add rasboras, then betta
    Total time laspse...15-20 min perhaps...

    Does this make sense? As newbie am I missing something?

    What do you think?
    Thanks!

  2. #2

    Join Date
    May 2012
    Location
    Playa del Rey, CA
    Posts
    80

    Latest gifts & ribbons:

    Default


    0 Not allowed!
    realized that it makes more sense to use three or four 5-gallon buckets to save 2/3 of water & transfer the fish, then empty the tank, move it, then refill the tank, then add fish water & old water, then add the fish...slowly.

  3. #3

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Massachusetts
    Posts
    4,086

    Awards Showcase

    Latest gifts & ribbons:

    Get well soon! - RiversGirl   Merry Christmas & Happy New Year! - Plecos   Happy Safe Delivery! - Rue   Thank you for the assasins - Boundava   Sounds like you might need these ... - mermaidwannabe   

    Default


    0 Not allowed!
    No need to save all of the old water if you are keeping everything else - substrate, filter media etc. It will be just like a huge water change as long as the new water is the same temp and dechlorinated.

  4. #4

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Seattle Side of the Mountains
    Posts
    2,503

    Awards Showcase

    Latest gifts & ribbons:

    Thanks for the B-Day wish - Strider199   Thanks for the Rep! - steeler1   Thanks, and one for you too. - mommy1   lol - 5 steps to gift giving.  We should eat more bananas... potassium and all that. - KevinVA   Here's to one crummy Superbowl, lol! - Slaphppy7   

    Default


    0 Not allowed!
    As Sue has said, you don't need to save the water, just keep your filter media wet.

    I will tell you from my own past experience... water is heavy and accidents happen. 1 gallon weighs nearly 10 pounds! No need to increase the possibility of an accident with that extra weight.

  5. #5

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Saskatchewan, Canada
    Posts
    20,090

    Awards Showcase

    Latest gifts & ribbons:

    T.G.I.F.! - Slaphppy7   Chocolate always makes a body better.  Glad you're on the ment - fishmommie   Here's to a quick recovery my friend. - mommy1   Happy Holidays. - gadget228   Have a Candy cane ;-) Merry Christmas - steeler58   

    Default


    0 Not allowed!
    I too would suggest moving the tank without any water at all in it. Aquariums are meant to hold water, not move water. No telling what could happen.
    If you take your time to do the research FIRST, you can successfully set-up and keep ANY type of aquarium with ease.
    "Not using a quarantine tank is like playing Russian roulette. Nobody wins the game, some people just get to play longer than others." - Anthony Calfo
    Fishless Cycle Cycling with Fish Marine Aquarium Info [URL="http://saltwater.aquaticcommunity.com/"]

  6. #6

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Michigan
    Posts
    2,436

    Awards Showcase

    Latest gifts & ribbons:

    Thanks for the rep - Cliff   Thanks for the rep. - Strider199   yes you win a bunny one bad thing tho, you might get many more :P - genocidex   thx for the rep - Kayfish   For your fish 911, - Cliff   
    World Trade Center Victims and Heroes - Fireworks Safety - bignellm   

    Default


    0 Not allowed!
    Agreed. In my past exp., I've saved about 1/4 - 1/2 the water in 5 gal buckets, just to keep the bio-filter fed, when I put the tank back together. That way is like a large 75-50% wc. 250' is no biggie. Seems you put well enough thought into the move.

  7. #7

    Join Date
    May 2012
    Location
    Playa del Rey, CA
    Posts
    80

    Latest gifts & ribbons:

    Default


    0 Not allowed!
    Ok, so only enough water to keep the filter media wet and to transfer the fish. that makes it sooo much easier. thanks everyone!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •